Femme logo

Whatsapp: Blauwe vinkjes reden tot vriendschap & relatie drama’s?! 7 tips

Is het jou al opgevallen? Whatsapp heeft een nieuwe functie aan de app toegevoegd, op het eerste oog een handige functie. Naast de grijze en groene vinkjes, zie je nu ook blauwe vinkjes staan. Het bekende grijze streepje die aangeeft dat je bericht met succes verzonden is en de groene, die je vertelt, dat je appje ook daadwerkelijk is aangekomen. Hebben nu een vernieuwde sidekick, het blauwe vinkje, geeft namelijk aan dat het berichtje óók echt gelezen is. Of we hier nou erg vrolijk van worden, is de volgende vraag.

Bericht succesvol verzonden.
Bericht succesvol afgeleverd op de telefoon van de ontvanger.
De ontvanger heeft het bericht gelezen.

Whatsapp als relatiekiller

Whatsapp heeft al een beruchte reputatie als relatiekiller en veroorzaker van vriendschapsdrama’s. Het Whatsapp gedrag van een ander, veroorzaakt al zolang als de app bestaat voor problemen. Relatie en vriendschappen worden erdoor onder de loep genomen en zelfs op afgerekend. Fervente Whatsappers storen zich aan anderen, die weinig met de app op hebben en vice versa. Kon je je eerst nog beroepen op druk zijn/geen tijd gehad en daardoor je appjes niet gelezen te hebben. Daar kom je met de blauwe vinkjes niet meer mee weg, bedankt Whatsapp!

Uiteraard is het geheel aan jou, wanneer je reageert en/of je überhaupt reageert, maar het begrip van de verzender is helaas toch vaak minder flexibel, als gehoopt. Hele analyses worden er gemaakt over waarom de ander niet reageert of dat pas uren later doet. De verwachtingen liggen hoog en de reactietermijn, lijkt in sommige relaties en vriendschappen veel te zeggen over wat je voor de ander betekent. Als hij je niet zo vaak appt, dan vind hij je vast niet leuk genoeg. Of als je beste vriendin, meestal pas uren later terug appt. Is ze dan wel je beste vriendin? Social media zet een hoop druk op relaties en nu de ‘laatst gezien’ functie uitschakelen ook overbodig is geworden, wordt de druk nog hoger opgevoerd. Die optie uitschakelen vonden velen van ons ideaal. Je kreeg er weer een stukje privacy voor terug en maakte je minder druk om het Whatsapp gedrag van anderen. “Wat niet weet, wat niet deert”, werkte prima voor je. Dankzij de blauwe vinkjes komt de neiging weer omhoog om jezelf continue te moeten verontschuldigen, over jouw gebrek aan vliegensvlug terug reageren. Of moet je weer opnieuw keihard aan je eigen onzekerheid werken en loop je jezelf wederom te kwellen met ‘waarom’ vragen. Waarom reageert hij niet? Waarom hebben mijn vriendinnen wel partners die veel appen? Waarom wordt ik schijnbaar genegeerd? Aaaargh! We waren tevreden met grijze en groene vinkjes en de optie om onszelf onzichtbaar te maken. De blauwe vinkjes maken ons sociale leven zo onnodig gecompliceerd!

7 tips om met Whatsapp om te gaan

1. Verwijder Whatsapp

Een simpele handeling van een paar seconden. Het zal misschien even wennen zijn en in het begin de nodige ‘afkickverschijnselen’ met zich meebrengen. Máár je krijgt er een hoop rust voor terug en mocht je iets willen bespreken, dan kun je iets doen wat zóó niet meer van deze tijd is, maar leuk blijft … BELLEN! De functie zit al op je telefoon, je hoeft er geen speciale app voor te downloaden.

2. Ga opzoek naar een alternatief voor Whatsapp

Er zijn verschillende apps met soortgelijke functies als Whatsapp, waarbij je (iets) meer privacy hebt. Facebook messenger of Telegram worden ook erg veel gebruikt. Overstappen op een andere app hoef je niet te laten, omdat je bang bent, dat niemand uit jouw kring je dan nog kan bereiken.

3. Verwijderen of een andere app geen optie? Relax!

Zijn tip 1 en 2, niks voor jou en wil je graag gebruik blijven maken van Whatsapp? Probeer dan een aantal Whatsapp regels in te voeren, voor jezelf en de vaste personen waarmee je appt. De blauwe vinkjes zijn er pas sinds de update, voorheen ging het ook goed en daarom wil je Whatsapp behouden, nietwaar? Zorg dat het goed blijft gaan, door de blauwe vinkjes te negeren. Je kent de betekenis ervan, maar je hoeft er niks mee te doen. Relax! Ga door waarmee je bezig was.

4. Accepteer- en respecteer de ander

Niet iedereen is verslaafd aan zijn of haar smartphone. Het is een soort van raar in 2014, maar toch waar. Is de ander niet zo van het appen, accepteer dat dan en ga een ander niet jouw contactnorm opleggen. Respecteer de ander en maak er geen punt van.

5. Life goes on

Sociaal contact is belangrijk voor je en is ook hartstikke leuk. Vergeet alleen niet dat,er zoveel méér is buiten Whatsapp om. Niet alle werkgevers kunnen het waarderen, als je een smartphone bij je draagt op de werkvloer en deze voor privé zaken gebruikt. In de collegezaal zullen anderen het ook niet op prijs stellen. Reageert je partner of iemand die je appt langdurig niet. Dan is de kans groot *tromgeroffel*, dat diegene aan het werk is of andere dingen aan zijn of haar hoofd heeft. De app openen ging wel en het terug reageren is uitgesteld tot later. Het hoeft helemaal niks te betekenen!

6. Houd je gedachtes in bedwang

Overmatig piekeren helpt geen enkele situatie verder. Leid jezelf af en leg desnoods je telefoon even weg. Op sommige appjes zitten we ongeduldig te wachten. We hopen op een vorm van bevestiging en willen niks liever dan antwoord. Kwel jezelf niet door continue op je telefoon te kijken en bij ieder geluidje op te springen. Houd je gedachtes in bedwang en jezelf onder controle. Verstuur geen emotionele Whatsapp kettingbrieven! So not done en het geschreven woord kan opgeslagen worden. In een emotionele boze vlaag kun je een hoop kapot maken en vergeet je vast en zeker een filter toe te passen. De benamingen ‘psycho girlfriend’ of nog erger psycho EX-girlfriend, passen totaal niet bij je. Niet doen dus!

7. Verkies rust boven onrust

Gaat jouw partner een avondje op stap met vrienden, zorg er dan voor dat jijzelf ook iets te doen hebt en laat hem met rust. Je hoort later wel hoe zijn avond was. Mannen kunnen niet multitasken, verwacht dit dan ook niet. “Ja, máár als hij naar de wc gaat, kan hij toch wel iets laten horen?” Nee dat kan hij niet, hij heeft z’n handen letterlijk vol! Wordt er tegen hem gesproken terwijl hij jouw appje leest, jij krijgt wel de blauwe vinkjes … zijn vrienden het antwoord. Niet boos om worden, zo werkt hun brein. Het verwerkt maar één ding tegelijkertijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif