Kindermishandeling komt in Nederland meer dan 107.000 keer per jaar voor. Veel slachtoffers krijgen nooit hulp omdat niemand aan de bel trekt. Als u wat merkt van kindermishandeling in uw omgeving, doe dan iets. Wilt je meteen met een professional spreken? Bel dan gerust voor advies met het Advies- & Meldpunt Kindermishandeling op 0900-123 123 0.
Wilt u advies vragen
of een melding doen?
0900 123 123 0
Vermoedt u kindermishandeling in uw omgeving, dan is er altijd iets dat u kunt doen.
Bel het Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) anoniem voor advies via 0900-123 123 0. De medewerker aan de telefoon bespreekt de situatie met u en bepaalt wat de volgende stappen zijn. Als het nodig is kunt u een melding doen van kindermishandeling.
Sta open voor signalen van kindermishandeling. Als u het gevoel heeft dat er ‘iets’ aan de hand is, klopt dat vaak ook. U bent waarschijnlijk niet de enige die iets ziet, maar misschien wel de eerste die wat doet.
Praat met iemand uit uw eigen omgeving over uw vermoeden. Bijvoorbeeld een vriend(in), kennis, buurtgenoot, leraar, collega of familielid. U kunt ook contact opnemen met de Stichting Korrelatie via 0900 -1450 (15 cpm). Of praat met mensen waar u zelf bekend mee bent, bijvoorbeeld op school, bij het consultatiebureau of het Centrum voor Jeugd en Gezin.
Praat met het kind zelf of met de ouders. Besef u dat kindermishandeling vaak het gevolg is van onmacht. U kunt al helpen door er te zijn voor het gezin. Of door het kind een luisterend oor te bieden.
1. Advies
Tijdens een telefoongesprek schat een AMK medewerker de ernst van de situatie in en geeft advies. Misschien raadt hij/zij u aan om contact te zoeken met het Centrum voor Jeugd en Gezin bij u in de buurt. Of met de ouders. Of met een leraar of betrokkene op school. Afhankelijk van de situatie kunt u soms zelf steun bieden aan het kind of het gezin.
In dringende gevallen kan er contact opgenomen worden met de politie. Na een adviesgesprek onderneemt het AMK zelf geen actie. Er wordt ook geen dossier aangelegd. De medewerker vertelt dit duidelijk, zodat u weet waar u aan toe bent.
2. Melding
Vindt u een adviesgesprek niet voldoende, dan kunt u een officiële melding doen. Het AMK mag pas stappen ondernemen als ze uw naam en telefoonnummer hebben. Uw naam wordt nooit door het AMK aan het betrokken gezin prijsgegeven. De medewerker die u gesproken heeft, overlegt uw melding altijd met collega’s. Om een betere inschatting van de situatie te maken.
3. Onderzoek
Als het AMK inschat dat een gemeld kind waarschijnlijk wordt mishandeld, doet het AMK onderzoek naar de gezinssituatie van het kind. Tijdens zo’n onderzoek praat het AMK met de ouder(s)/verzorgers. Er wordt ook informatie ingewonnen bij school en de huisarts. Als er inderdaad sprake is van kindermishandeling, dan zet het AMK hulpverlening in gang. Samen met de ouders zoekt het AMK naar passende hulpverlening. Als de ouders niet mee willen werken, kan het voorkomen dat de Raad voor de Kinderbescherming of Bureau Jeugdzorg wordt ingeschakeld. Alles wordt in het werk gesteld om de situatie van het kind te verbeteren.
Wat kunt u niet verwachten.
Het AMK is geen alarmdienst die na elk telefoongesprek hulptroepen op een gezin afstuurt. In een gesprek tussen u en een AMK medewerker wordt de situatie zo goed mogelijk ingeschat. De AMK medewerker overlegt bijna altijd met collega’s. Als het nodig is wordt er onderzoek gedaan. Afhankelijk van de uitkomst onderneemt het AMK stappen.
Bel het AMK
Als u rondloopt met een vermoeden van kindermishandeling kunt u terecht bij het AMK (Advies- en Meldpunt Kindermishandeling). Ook als u het niet zeker weet. Het AMK is te bereiken via 0900- 123 123 0.
Wilt u advies vragen
of een melding doen?
0900 123 123 0
lang bericht, maar khoop dat je er wat aan hebt xd